Så gör du för att rengöra ditt tangentbord

Att ditt tangentbord då och då är i behov av lite omsorg i form av rengöring är inte särskilt konstigt. Tangentbordet utsätts nämligen för mängder av flottiga fingeravtryck och det är lätt hänt att smulor och annat skräp letar sig in mellan tangenterna. Det är heller inte ovanligt att tangentbordet blir kladdigt när olyckan är framme och du råkar spilla läsk eller kaffe.

Förutom att ett grisigt tangentbord inte direkt är en trevlig syn är det även en plats där bakterier trivs och frodas. Som tur är finns det enkla och praktiska sätt att rengöra tangentbord på; följ våra steg för ett skinande rent resultat.

Förberedelser

Det behöver inte vara besvärligt eller tidskrävande att ge ditt tangentbord en rejäl städomgång. Sedan hur lång tid det tar beror till stor del på hur pass smutsigt tangentbordet är. Samtidigt är det en fråga om hur petig du vill vara.

Med det sagt är det dock två saker du alltid bör ha i åtanke innan du börjar göra rent tangentbordet. Det första är att ta en bild på det så du kommer ihåg hur tangenterna är placerade. Nästa steg för att kunna städa tangentbordet ordentligt är att koppla ur det från din dator.

Observera: Du ska aldrig, under några omständigheter, spraya rengöringsmedel eller annan vätska direkt på tangentbordet. Om du gör det så riskerar du att skada tangentbordet och därmed göra det obrukbart.

Det här behöver du:

  • Mild handdiskmedel
  • Tryckluft på burk
  • Borste
  • Mikrofiberduk
  • Tops

1. Plocka bort tangenterna

Påminnelse: Ta en bild på ditt tangentbord innan du plockar bort några tangenter.

Att plocka bort tangenterna är för det mesta ganska enkelt. Det beror helt och hållet på vilket tangentbord du har. En del tangenter går att ta loss endast med hjälp av fingrarna, medan andra kräver att du använder en slags plasttång. Det kan också hända att tangenterna är fasthakade i något och då måste du försiktigt lirka loss dem. Har du ett mekaniskt tangentbord brukar det inte vara några problem att ta bort tangenterna.

2. Lägg tangenterna i vatten med diskmedel

Efter att du har tagit loss tangenterna är det dags att lägga dem i en skål med vatten och någon droppe diskmedel. Använd absolut inget starkare medel än diskmedel eftersom det kan ge motsatt effekt och istället skada tangenterna. Vänta en stund medan smuts och fett avlägsnas från tangenterna. Det kan dröja allt från 20 till 40 minuter. När du tycker att de är tillräckligt rena kan du ta upp tangenterna och skölja av dem i en sil.

När detta är gjort återstår delen som kräver en del tålamod och det är att låta tangenterna torka. Vi avråder dig från att försöka att torka snabbt med en hårtork eller liknande. Den bästa metoden är att sprida ut tangenterna på en handduk och på så sätt torka. Det kan som sagt ta lång tid så medan tangenterna ligger på en handduk kan du passa på att gå vidare till nästa steg.

3. Rengör tangentbordet

Nu när tangenterna har avlägsnats blir smutset och fläckarna på själva tangentbordet lättare att komma åt.

Du kan börja med att vända upp och ned på tangentbordet och skaka det lätt så löst skräp ramlar ner av sig själv. Om det fortfarande är synligt smuts kvar kan du ta bort resten med hjälp av tryckluft på burk eller en liten och nätt borste.

Ibland kan tangentbordet också vara kladdigt och då brukar inte borste eller lufttryck bita. Då kan du istället fukta mikrofiberduk och tops med diskmedelvattnet och göra rent. Men kom ihåg att det absolut inte får droppa vätska in i tangentbordet.  

4. Sätt tillbaka tangenterna

Har tangenterna hunnit bli torra? Då kan du försiktigt sätta tillbaka dem på tangentbordet. Skulle det vara så att du inte minns exakt hur tangenterna ska sitta är det bara att ta hjälp av bilden du tog tidigare.

När det är klart har du ett fräscht tangentbord som känns som nytt igen.

Sammanfattning

Det är rekommenderat att hålla ditt tangentbord i gott skick och rengöra det någon gång i månaden. Du behöver inte plocka bort tangenterna varenda gång, det räcker med att köra en omgång med att vända upp och ned på tangentbordet samt torka av med en mikrofiberduk.

Alla gynnas av ett rent tangentbord, oavsett om det används för att skriva skolarbeten, jobba eller spela. Dess hållbarhet förlängs, man håller bakterier borta och det ser betydligt snyggare ut.

Frågor och svar om rengöring av tangentbord

Hur gör man rent tangentbord?

Vill du rengöra noggrant och ordentligt ska du följa vår guide. Men många gånger räcker det att skaka bort smulor och rengöra med en lätt fuktig mikrofiberduk och tops (utan att något droppar ner där tangenterna sitter).

Varför är det en bra idé att rengöra tangentbord?

Det finns flera fördelar med att hålla sitt tangentbord rent. Dels har vi den hygieniska faktorn, ett smutsigt tangentbord innebär ofta en massa bakterier. Vidare är det så att man förlänger tangentbordets livslängd genom att städa det och hålla det i bra skick.

Hur ofta bör man städa sitt tangentbord?

Det beror på hur snabbt ditt tangentbord blir smutsigt. En bra tumregel är att köra en enkel städning av ditt tangentbord åtminstone en gång i månaden. Och en genomgående rengöring kanske en gång om året. I förebyggande syfte är det också klokt att hålla rent runt omkring ditt tangentbord.