Bästa gaming tangentbord 2024

Vi har granskat marknaden och valt ut 8 tangentbord som presterar bäst när det kommer till kritan vad gäller hållbarhet, bekvämlighet, funktionalitet och design. I den här artikeln presenterar vi vår undersökning så du snabbt kan hitta bästa gaming tangentbord för ditt spelande.

Översikt – Bästa gamingtangentborden

1. Corsair K100 RGB Optical-Mechanical

Bästa tangentbord för gaming 2024

Corsair K100 RGB - gamingtangentbord bäst i test
 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Mekaniskt: Ja
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 1,31 kg
 • Handledsstöd: Ja
 • Justerbart på höjden: Ja

Bästa priser på Corsair K100 RGB:

Proshop.se

9,6 i betyg hos RTINGS

4 av 5 i betyg hos Tom’s Hardware

91% i betyg hos PC Gamer

4,7 i snittbetyg på Amazon (enligt 3118 kundrecensioner)

Corsair K100 RGB Optical-Mechanica är ett otroligt imponerande tangentbord för gaming. Det är av högsta kvalitet och har en elegant borstad aluminiumyta som ger en exklusiv känsla.

För gamingentusiaster är detta definitivt ett toppval och det har fått högsta betyg från både oberoende tester av experter och kundrecensioner. Bland annat tycker RTings att detta gaming tangentbord är helt fantastisk för spel och ger den toppbetyg. Deras omdöme är att det är välbyggt, bekvämt och anpassningsbart.

Främsta köpskälen

 • Exklusiv kvalitetskänsla med borstad aluminium
 • Extremt låg responstid
 • Mediaknappar och dedikerade makroknappar
 • Mjukt och ergonomiskt handledsstöd ingår
 • Anpassningsbar RGB

Skäl att inte köpa

 • Något högt pris men väl värd pengarna

En av de snabbaste modellerna

Det här är ett av de snabbaste gamingtangentbord tack vare dess unika OPX Optisk-mekaniska brytare tillsammans med AXON Hyper Processing. Du får därmed en klar fördel i de mest krävande spelen där du behöver hög APM.

Tangentbordet kan skicka signaler till datorn på endast 0,5 ms, vilket är otroligt snabbt och ger omedelbar respons. Brytarna är Corsairs egna mekaniska brytare som är linjära. Det gör dem mjuka och följsamma hela vägen ner utan något klickljud. Samtidigt registrerar infraröda ljussensorer direkt varje knapptryck, så att du kan agera snabbt och exakt i ditt spel.

Dedikerade makroknappar

Modellen är utrustad med sex dedikerade och fullt programmerbara makroknappar för att kunna skapa avancerade makron för smidigare och enklare gaming. Det finns också ett multifunktionellt iCUE-kontrollhjul som kan användas för att styra olika funktioner. Här sköter du bland annat zoomning, val av låtar och belysning.

Konsumenter om Corsair K100 RGB

“Tangentbordet reagerar direkt du bara nuddar tangenterna. Kan förstå om det inte passar alla.

Fungerar ypperligt i spel där det reagerar innan man ens har tänkt tanken. 🙂 För de som gillar RGB så går det nästan att utforma färgerna som man vill.”

Kundomdöme hos Webhallen.com

Vår bedömning av Corsair K100 RGB

Corsair K100 RGB Optical-Mechanical är vår vinnare i detta gaming tangentbord bäst i test eftersom den, utan att överdriva, har allt. Förutom att tangentbordet så klart är mekaniskt har det också snabb responstid och är försedd med anti-ghosting-funktion.

Tack vare RGB-belysning lyser tangenterna behagligt, vilket underlättar vid gamingkvällar. Detta och en rad andra egenskaper talar, enligt oss, sitt tydliga språk. Vi har svårt att föreställa oss att någon skulle bli missnöjd med Corsair K100 RGB Optical-Mechanical.

Tom’s Hardware, RTINGS och PC Gamer har samtliga endast gott att säga om detta tangentbord för gamers.

Vårt betyg: 5/5


2. Logitech G915 Lightspeed (Tactile)

Bästa gamingtangentbord trådlöst

Logitech G915 Lightspeed Tactile
 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Trådlös
 • Mekaniskt: Ja
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 1,025 kg
 • Snabbtangentsfunktion: Multimedia, programmerbar, volym, makroknappar, G-Key

Bästa priser på Logitech G915 Lightspeed (Tactile):

Komplett.se Kjell.com

9,2 i betyg hos RTINGS

4 av 5 i betyg hos Tom’s Hardware

82% i betyg hos PC Gamer

4,6 i snittbetyg på Amazon (baserat på 8951 kundrecensioner)

Tangentbordet Logitech G915 Lightspeed (Tactile) imponerar på många sätt och ger dig allt du behöver för gaming. Kvaliteten är enastående och du får en oerhört snabb kommunikation med datorn tack vare Logitechs Lightspeed-teknik. Perfekt även för professionella spelare för att kunna använda det trådlöst utan fördröjningar. Enligt Tom’s Hardware är detta en modell med lysande utformning och har alla spelrelaterade funktioner du skulle vilja ha.

Främsta köpskälen

 • Tunn, slimmad modell
 • Både Lightspeed-anslutning och Bluetooth
 • Mediaknappar och dedikerade makroknappar
 • Bra medietangenter och volymhjul
 • Snygg RGB-integration

Skäl att inte köpa

 • Inget att klaga på

Tunn modell med läcker RGB-belysning

Logitech har lyckats göra en riktigt tunn modell på bara 22 mm, vilket gör det till en av de allra tunnaste tangentborden. Basen är tillverkad av stålförstärkt plast och ovanpå är det borstad aluminium, vilket ger en lyxig känsla. Tangenterna har dessutom en fettavvisande yta, som håller tangentbordet fräscht mycket längre.

Här finns alla vanliga mediaknappar, knappar för att justera ljusstyrka och spelläge och volymhjul. Varje enskild tangent har också RGB-belysning som kan anpassas till förinställda mönster eller så kan du skapa egna animeringar.

Det är en trådlös modell och kan användas medan det laddas med den medföljande USB-kabeln. Batteritiden är cirka 40 timmar vid 100% ljusstyrka.

Logitech G Hub och låg responstid

Gamingtangentbordet använder programvaran Logitech G Hub, detta möjliggör anpassning av RGB-belysning, egna makron och att du kan inaktivera knappar i spelläge. Den har en praktisk funktion med inbyggt minne för olika profiler där du kan programmera och spara upp till tre makro- och två ljusprofiler direkt i tangentbordet. Det är särskilt användbart när du byter mellan olika datorer.

Med Logitechs Lightspeed-teknologi kan du spela med en responstid på bara 1 millisekund. Dessutom kan du beroende på din spelstil välja mellan olika tangentlayouter som GL Tactile, GL Clicky och GL Linear.

Konsumenter om Logitech G915 Lightspeed

“Riktigt skönt tangentbord. Används främst till gaming, men går också att använda till vardags arbeten på datorn. Skönt att den är trådlös för dom som vill sitta tillbaka i stolen med fötterna på bordet så funkar det perfekt. G915 har bra belysning och sköna knappar, det är en step up från g910. Skönt att även kunna bestämma om man vill använda bluetooth, samt ändra belysningsstyrkan.”

Kundomdöme hos Webhallen.com

Vår bedömning av Logitech G915 Lightspeed

Är trådlösa gamingtangentbord din kopp te är Logitech G915 Lightspeed perfekt för dig. Förutom att detta tangentbord inte har en sladd som är i vägen har det också flertalet programmerbara knappar.

I stort sett alla experter är överens om att detta tangentbord är fenomenalt för alla slags spel. Även vanliga gamers är mer än nöjda med Logitech G915. Så det råder ingen tvekan om att tangentbordet lämpar sig för gaming, oavsett om du är nybörjare eller proffs.

Vårt betyg: 4,9/5


3. Razer Huntsman V2

Bästa tangentbord gaming med RGB

Razer Huntsman V2
 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Tangentbordsteknik: Optisk
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 1,21 kg
 • Snabbtangentsfunktion: Programmerbar, multimedia

Bästa priser på Razer Huntsman V2:

Dustinhome.se

9,5 i betyg hos RTINGS

4 av 5 i betyg hos Tom’s Hardware

89% i betyg hos PC Gamer

4,4 i snittbetyg på Amazon (baserat på 507 kundrecensioner)

Razer Huntsman V2 imponerar med en pollingfrekvens upp till 8000 Hz. Det gör den mycket responsiv med exceptionellt låg latens. Det är också något som RTing lyfter fram i sin recension av denna modell. I övrigt tycker de att det är ett fantastiskt gaming tangentbord som är mycket anpassningsbar både vad gäller makron och belysning men även lutning på handledsstödet.

Främsta köpskälen

 • Mycket tysta linjära optiska brytare
 • Taktila tangentklick
 • Programmerbara makroknappar
 • Två lutningsinställningar och ett handledsstöd

Skäl att inte köpa

 • Ej trådlöst

Bekvämt och programmerbara tangenter

De linjära och optiska växlarna känns lätta och mycket responsiva. Du kan ställa in makron på alla tangenter direkt på tangentbordet eller genom att använda Razer Synapse 3-programvaran.  Här finns dedikerade mediatangenter och en multifunktionsknapp som kontrollerar volymen.

Det magnetiska handledsstödet har inga hårda plastkanter och ytan är täckt av ett mjukt, fuskläderbelagt skum. Det extra stödet är perfekt när du tillbringar långa timmar med att skriva eller spela.

Synkroniserbar och anpassningsbar RGB

Tangentbordet är utrustad med en anpassningsbar RGB-bakgrundsbelysning. Det lyser upp undersidan och det medföljande handledsstöd när det är anslutet, liksom tangenterna och mediekontrollerna. Belysningen kan justeras eller synkroniseras över andra Chroma-integrerade produkter i Razer Synapse-programvaran.

I programvaran kan du också göra en mängd andra justeringar som att ställa in spelprofiler och även välja tangenter med olika regionala layouter.

Konsumenter om Razer Huntsman V2

“Fantastiskt tangentbord, inte bara bra att titta på utan snabb respons, tryckkänsliga knappar och snygga knappar att trycka på.”

Kundomdöme hos Elgiganten

“Fantastiskt tangentbord, inte bara bra att titta på utan snabb respons, tryckkänsliga knappar och snygga knappar att trycka på.” – Kundomdöme hos Elgiganten.

Vår bedömning av Razer Huntsman V2

Razer Huntsman V2 är ett gediget speltangentbord med optiska programmerbara tangenter och en skön bakgrundsbelysning i RGB. Flera teknikmagasin har testat detta tangentbord och gett det nära full pott i betyg.

Så vilken slags gamer riktar sig Razer Huntsman V2 till? Egentligen allihop, i synnerhet de som vill ha ett optiskt och ergonomiskt tangentbord av hög kvalitet.

Vårt betyg: 4,8/5


4. SteelSeries Apex 3

Bästa gaming tangentbord mid-range

Steelseries Apex 3
 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Mekaniskt: Nej
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 816 gram
 • Justerbar höjd: Ja

Bästa priser på SteelSeries Apex 3:

Komplett.se

7,7 i betyg hos RTINGS

4 av 5 i betyg hos Tom’s Hardware

4 av 5 i betyg hos TechRadar

4,7 i snittbetyg på Amazon (baserat på 9067 kundomdömen)

SteelSeries Apex 3 är ett mycket tyst tangentbord i mid-range segmentet som har allt du behöver för en bekväm och anpassningsbar spelupplevelse. Det är optimalt för dig som vill ha en stilren modell till en låg kostnad.

Främsta köpskälen

 • Fantastiskt tyst modell
 • Vatten- och dammresistent
 • Ordning på kablar
 • RGB-belysning i 10 zoner

Skäl att inte köpa

 • Tangenterna kan vara lite för höga för en del

Anpassningsbar RGB-belysning

Steelseries Apex 3 har dedikerade knappar för ljusstyrka och media samt RGB-belysning med 10 zoner som erbjuder ett brett utbud av färger att välja mellan. Belysningen är anpassningsbar och reagerar på spel.

Gamingtangentbordet är utrustad med spelbrytarna Whisper-Quiet som kan hålla i över 20 miljoner nedslag och ger en tyst spelupplevelse. Det är också vattenbeständigt med en IP32-klassificering som skyddar mot spill och damm.

Handledsstöd och smart kabeldragning

Ett handledsstöd ger stöd för hela handflatan för en behaglig känsla. Det är ett perfekt tillbehör som med en enkel magnetisk lösning kan fästas. Därtill har handledsstödet en hållbar yta som är mjuk och därför bekväm att använda under långa perioder.

Ramen har integrerade kanaler som ger dig tre valmöjligheter för var dina kablar ska komma ut. På så sätt kan du hålla ditt skrivbord snyggt och organiserat samtidigt som du undviker drag och trassel med kablar.

Vår bedömning av Steelseries Apex 3

Steelseries Apex 3 är i vår mening det bästa gamingtangentbordet under 1000 kr. För denna relativt låga summa för du ett tangentbord som fått prima betyg i exempelvis Tom’s Hardware och TechRadar.

Vårt betyg: 4,7/5


5. Xtrfy K4 RGB TKL

Bästa billiga gamingtangentbord

 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Mekaniskt: Ja
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 1,05 kg
 • Snabbtangentsfunktion: Kontrollera bakgrundsbelysning, multimedia

Bästa priser på Xtrfy K4 RGB TKL:

Kjell.com

4 av 5 i betyg hos TechRadar

4,7 i snittbetyg på Amazon (baserat på 68 kundomdömen)

Utmärkelsen ”Utmärkt” av Sweclockers

Xtrfy K4 RGB TKL är ett tangentbord som är speciellt utformat för gaming där allt onödigt tagits bort och det bara finns det som är relevant för spel. Bland annat är det tenkeyless, vilket innebär att den numeriska delen saknas vilket gör det lättare och smidigare att använda.

Främsta köpskälen

 • Smidig och liten storlek
 • Hög funktionalitet utan mjukvara
 • Röda mekaniska brytare
 • RGB LED-belysning

Skäl att inte köpa

 • Inte trådlöst

Välbyggt och bekvämt

När det kommer till gaming är detta ett välbyggt tangentbord som känns robust och är bekvämt att spela på. Brytarna ger en högkvalitativ och behaglig känsla, samtidigt som ljudet hålls till ett minimum jämfört med traditionella modeller.

Den har också n-key rollover, vilket gör att det går att trycka på flera tangenter samtidigt utan att någon av dem registreras.

RGB och inställningar utan mjukvara

Xtrfy K4 RGB TKL har RGB-belysning som kan ställas in utan någon mjukvara, allt finns inbyggt i gamingtangentbordet. Det finns sex olika ljuslägen, varav ett är avstängt, och man kan justera ljusstyrkan och färgen på belysningen.

Något unikt med denna modell är att det inte finns någon tillhörande mjukvara. I stället är görs alla inställningar på själva tangentbordet. Det finns gott om justeringsmöjligheter för exempelvis belysningsalternativ och ljusstyrka. Det finns också en Fn-knapp för att kunna använda vanliga knappar som mediaknappar.

Vår bedömning av Xtrfy K4 RGB TKL

Xtrfy K4 RGB TKL är ett så kallad TKL-tangentbord, dvs det har ingen numpad. Dess design är unik med sin vita färg och mjuka belysning från RGB-lamporna. Och detta är, i vårt tycke, det bästa billiga gamingtangentbord och klart värt att kolla in.

Vårt betyg: 4,7/5


6. HyperX Alloy Origins 60 Gaming Keyboard

Bästa kompakta tangentbord för gamers

HyperX Alloy Origins 60 gamingtangentbord
 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Mekaniskt: Ja
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 781,5 gram
 • Tillbehör: Tangenthättdragare, USB-kabel, ESC-tangentkåpa

Bästa priser HyperX Alloy Origins 60:

Komplett.se

9,2 av 10 i betyg hos RTINGS

4 av 5 i betyg hos Tom’s Hardware

4 av 5 i betyg hos TechRadar

4,7 i snittbetyg på Amazon (enligt 9907 kundrecensioner)

Hyperx Alloy Origins 60 Gaming Keyboard är ett utmärkt tangentbord för spel i kompakt storlek som också gör den portabel. Det är betydligt mindre än många andra modeller, vilket ger dig extra utrymme på skrivbordet.

Främsta köpskälen

 • Liten, kompakt och stadig
 • Responsiva och mjuka tangenter
 • Tyst modell
 • PBT-tangenter av hög kvalitet
 • Flertalet inställningsmöjligheter i programvaran

Skäl att inte köpa

 • Kan vara ovant med få tangenter

Tyst och bekvämt tangentbord med färre tangenter

Tangentbordet har en robust aluminiumram och högkvalitativa PBT-tangenter som ger en härlig känsla vid användning. Tangenterna använder röda mekaniska brytare, vilket resulterar i en bekväm känsla när man trycker på tangenterna. Tack vare de linjära switcharna är det också ett relativt tyst tangentbord.

Här är det viktigt att känna till att det är färre antal tangenter än på vanliga modeller. Exempelvis saknas knappar som Home och Printscreen, vilket innebär att du i stället måste hålla ner en särskild knapp för att komma åt vissa funktioner.

Många inställningsmöjligheter med Ngenuity

För den som inte är nöjd med standardplaceringen av funktionsknapparna kan de anpassas med Hyperx’s mjukvara Ngenuity. Eftersom det finns många olika inställningsmöjligheter kommer de flesta ha lätt att hitta en optimal konfiguration.

Här kan du också skapa makron, justera LED-lampornas ljusstyrka och mönster, samt aktivera spelläget som blockerar vissa tangentkombinationer för att inte störa spelupplevelsen.

Vår bedömning av HyperX Alloy Origins 60

Vill du gärna ha tag på ett gamingtangentbord, men har dåligt med plats på skrivbordet? Då är HyperX Alloy Origins 60 det självklara valet för dig. Det har mottagit fina betyg av techtidningar och likaså av vanliga användare.

Vårt betyg: 4,4/5


7. Steelseries Apex 3 TKL

Bästa budget gaming tangentbord

Steelseries Apex 3 TKL
 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Mekaniskt: Nej
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt: 639 gram
 • Extra: Mediehjul, spillsäker

Bästa priser på SteelSeries Apex 3 TKL:

Komplett.se

7,2 i betyg hos RTINGS

4 av 5 i betyg hos Tom’s Hardware

70% i betyg hos PC Gamer

4,7 i snittbetyg på Amazon (baserat på 9077 kundrecensioner)

Apex 3 TKL har utvecklats efter vad proffs och e-sportsmästare föredrar. Därför kommer detta tangentbord med SteelSeries ledande spelteknik ge dig ett övertag mot dina motståndare. Bland annat ger avsaknaden av nummertangentbord mer utrymme för mussvepningar med större rörelser, vilket ger bättre ergonomi.

Främsta köpskälen

 • Fin byggkvalitet och relativt tyst
 • Kompakt design
 • Spelbrytare Whisper-Quiet
 • Dedikerade multimediakontroller
 • Anpassningsbar RGB som reagerar på spel

Skäl att inte köpa

 • Handledsstöd följer inte med

Whisper Quiet och dedikerade multimediakontroller

Spelswitcharna är av typen Whisper Quiet som klarar över 20 miljoner knapptryckningar och dessutom utan något ljud. Tangentbordet är också IP32-klassat för damm- och vatten, vilket ger extra hållbarhet mot vätskor och dammpartiklar.

Med dedikerade multimediakontroller kan du smidigt justera dina inställningar. Det finns en klickbar volymratt och mediatangenter som gör det lätt att ändra ljusstyrka och hoppa över eller pausa med ett enda knapptryck.

Dessutom kan du använda SteelSeries Engine-programvaran för att skapa anpassade ljuseffekter för specifika spelhändelser eller använda makroredigeraren för avancerade tangentkombinationer.

RGB och integrerade kabelkanaler

Liksom modellen Apex 3 utan TKL har denna RGB med åtta zoner och 16,8 miljoner fantastiska, klara färger som kan synkroniseras med andra produkter från SteelSeries. Här hittar du också tre integrerade kanaler för valfri kabeldragning så att ditt skrivbord förblir snyggt och säkert.

Vår bedömning av Steelseries Apex 3 TKL

Steelseries Apex 3 TKL är, som namnet avslöjar, ett tangentbord som saknar numpad. Det är också vårt val av bästa budget gaming tangentbord, i skrivande stund kostar det mindre än 600 spänn. Trots priset har den massvis att erbjuda, bland annat RGB som reagerar på spel, samt dedikerade multimediakontroller.

Vill du inte att ditt spelande ska bli en för dyr affär? I så fall är Steelseries Apex 3 TKL det logiska valet.

Vårt betyg: 4,2/5


8. Svive Triton RGB TKL (Blue)

Bästa gamingtangentbord utan numpad

 • Anti-ghosting: Ja
 • Anslutning: Kabel
 • Mekaniskt: Ja
 • Bakgrundsbelysning: Ja (RGB)
 • Vikt:

Bästa priser på Svive Triton RGB TKL (Blue):

Inga butiker just nu. Kolla in andra tangentbord i topplistan istället.

Svive Triton RGB TKL har en kompakt design eftersom det är tenkeyless (TKL), vilket betyder att det inte har någon numerisk del. Detta gör tangentbordet väldigt praktiskt och smidigt att använda. Det har också en nordisk layout och integrerade multimediatangenter som är en del av en minimalistisk, ergonomisk design.

Främsta köpskälen

 • Mindre och kompakt tenkeyless modell
 • Utbytbara bruna switchar
 • PBT-knappar
 • Anpassningsbar RGB

Skäl att inte köpa

 • Inte trådlöst

Bruna mekaniska switchar

TKL-tangentbordet har blå mekaniska switchar som ger en högre grad av kontroll och precision. De ger också en tystare användning och med en livslängd på upp till 70 miljoner tangenttryckningar håller de länge.

Svive Triton Pro-serien erbjuder dessutom möjligheten att byta ut switcharna, vilket ger dig optimal anpassning. Du kan tilldela olika MX-switchar till valfria tangenter på tangentbordet och skapa en unik och personlig användarupplevelse.

Tack vare PBT-knapparna är det här gamingtangentbordet extremt hållbart och enkelt att hålla rent. Tangenterna behåller sin färg och ser helt nya ut trots mycket användning. Du kan dessutom anpassa det med hjälp av åtta röda tangenter. Med de olika färgerna kan du göra ditt tangentbord helt unikt.

RGB-bakgrundsbelysning

Produkten erbjuder en bred anpassning med dess RGB-bakgrundsbelysning. Du kan enkelt ställa in ett färgschema som passar dig med 7 olika belysningslägen och över 16 miljoner färger.

Du kan också med Svive Triton-programvaran ge tangenterna flera makrofunktioner. Detta ökar din hastighet och prestation i spel när det behövs som mest.

Vår bedömning av Svive Triton RGB TKL

Den största fördelen med Svive Triton RGB TKL är att det är anpassningsbart och lätt att hålla rent. Så om det viktiga för dig är att kunna ändra på ett tangentbords utseende kan detta vara något för dig.

Vårt betyg: 4/5


Vad du behöver veta när du köper gamingtangentbord

Allt du behöver veta när du köper gamingtangentbord

De bästa tangentborden för gaming erbjuder många fördelar jämfört med enklare tangentbord och kan ge dig ett övertag när du spelar. Det handlar om allt från responstid och möjligheter till makroprogrammering till byggkvalitet samt hur bekväma de är att använda. Dessutom brukar de se snyggare ut och göra hela setupen mer tilltalande.

Här har vi sammanställt tips om vad som kan vara bra att tänka på när du ska köpa bästa gaming tangentbord, så att du kan hitta det som passar just dig. Utifrån dina kriterier kan du sedan hitta en passande modell i vårt bäst i test gaming tangentbord.

Trådlöst eller med kabel?

Tangentbordet kan anslutas med en kabel direkt till datorn eller trådlöst via Bluetooth eller en trådlös USB-mottagare.

Det finns både för- och nackdelar med trådlösa gamingtangentbord. De ser snygga och eleganta ut utan kablar och kan lätt flyttas runt och kopplas till andra enheter som TV. Nackdelarna är att de behöver laddas, signalen kan störas och det finns en viss fördröjning i signalen, vilket kan påverka spelprestandan. Dessutom är de generellt dyrare än kabelbundna modeller.

Fördelarna med kabelbundna tangentbord är att de är pålitliga och stabila, behöver inte laddas och är generellt billigare än trådlösa modeller med likvärdiga funktioner. Nackdelarna är att de inte är lika flexibla och kan se mindre estetiska ut med kablar som är i vägen.

Traditionellt sett har de kabelbundna varit bättre för spelande, men med dagens teknik har trådlösa blivit så pass bra. Det är endast i gaming på en hög nivå som man kan märka skillnaden i prestanda.

Tangentbordets brytare

Det som påverkar hur ett gamingtangentbord känns och uppfattas är dess brytare (switches). De sitter precis under tangenten och registrerar knapptryckningen och det finns två huvudtyper, membran och mekaniska.

Membran innebär att tangenterna är sammankopplade genom en stor gummi- eller silikonplatta där små gummikuddar registrerar knapptrycken. Fördelen är att du får tysta tangenter.

Mekaniska har separata tangenter och de har högre kvalitet, längre livslängd samt ger snabbare respons på knapptryck, vilket är perfekt för spel. Den här typen har också ofta 100% anti-ghosting, så att du kan trycka ner flera tangenter samtidigt och alla knapptryck registreras.

Storleken på tangentbordet

Innan du köper ett gaming tangentbord är det viktigt att tänka på vilken storlek du föredrar. Många gamers föredrar en så liten modell som möjligt eftersom det ofta blir smidigare att spela med mer utrymme för stora mussvepningar. Vanliga benämningar på storlekar är:

 • Full size – Här finns alla vanliga tangenter och ofta extra knappar som makroknappar och mediaknappar.
 • TKL (TenKeyLess) – På denna varianten saknas nummertangentbordet.
 • Mini – Detta är den allra minsta varianten utan både numpad, pilar, Home och liknande som har uteslutits. Funktionerna finns då på andra tangenter.

Anti-ghosting-teknik

Om du spelar datorspel som kräver flera samtidiga knapptryckningar kan det bli problem om tangentbordet har “ghosting”, det vill säga att det inte kan registrera alla knapptryckningar.

Därför behöver du som gamer välja en modell med anti-ghosting om du har behov av att använda flera tangenter samtidigt och vill att samtliga registreras. Denna teknik är i princip ett måste för alla som sysslar med esport.

Många gamingtangentbord har belysning

Att spela datorspel med belysning kan ge tangentbordet en unik design och skapa rätt stämning för gaming. Det finns olika system hos tillverkarna och det kan både lysa och blinka i fördefinierade mönster, att belysningen följer spelet eller så kan man med vissa modeller skapa egna belysningsmönster.

För en del gamers är ett RGB-belyst tangentbord viktigt både för att få rätt känsla i spelandet men också för att det ska se snyggt ut på skrivbordet.

Så valde vi modellerna i vårt gaming tangentbord test

Till vårt gaming tangentbord test har vi samlat in resultat från kundrecensioner och oberoende tester av de populäraste modellerna. Utifrån sammanställningen har vi sedan handplockat de bästa i varierande prisklasser som passar gamers olika behov.

Kända testvinnare bland våra utvalda modeller

Bland annat har vår testvinnare Corsair K100 RGB Optical-Mechanical fått toppbetyg av RTing i deras test. De är imponerade och tycker att det är en välbyggd och bekväm modell som är fantastisk för gaming med en extremt låg latens och hög uppdateringsfrekvens. Även PC Gamer har testat modellen och gett höga poäng då de tycker att det är ett komplett tangentbord med många funktioner. Deras bedömning är att det kanske är det sista tangentbordet du någonsin behöver köpa.

Testad av proffsen på Tom’s Hardware

RTing har även testat vår andraplatsvinnare Logitech G915 Lightspeed. De tycker att även detta är ett utmärkt tangentbord för spelande, fullspäckat med funktioner och responsiva knappar med oerhört låg latens. Produkten är också testad av Tom’s Hardware som tycker att det är en perfekt trådlös och mekanisk modell. De uttrycker att det är en briljant utformad kompromiss mellan snabb och bekvämt spelande och att modellen har alla funktioner som du som gamer behöver.


Slutsats

Då har vi nått slutet av artikeln och förhoppningsvis kan den underlätta när du väljer ditt nya gamingtangentbord. Några modeller som sticker ut är Corsair K100 RGB, Logitech G915 Lightspeed och Razer Huntsman V2, varav samtliga har mottagit toppbetyg av både tekniktidningar och konsumenter.

Det betyder dock inte att övriga tangentbord i vår lista på något sätt är dåliga. Allt beror på vad du letar efter i ett tangentbord. Är du osäker på vad du ska vara uppmärksam på när du köper ett kan du ta del av vår köpguide lite längre upp.

Skulle du behöva komplettera din gamingsetup med ytterligare datordelar kan du besöka våra sidor om bästa gamingmus, bästa gaminghörlurar eller bästa gamingskärm.


Frågor och svar om bästa gamingtangentbord

Vilket är det bästa tangentbordet för gaming?

Corsair K100 RGB Optical-Mechanical är vårt val av gaming tangentbord bäst i test. I vår lista hittar du också andra modeller som är favoriter bland experter och gamers.

Går det att köpa gamingtangentbord på rea?

Ja, det förekommer ibland rabatter och prissänkningar på tangentbord för gaming. Särskilt under speciella tillfällen som Black Friday, Mellandagsrean och andra liknande reor där det går att hitta toppmodeller till rabatterade priser.

Är trådanslutet eller trådlöst gamingtangentbord bäst?

Spelar du på hög nivå går det att märka en liten prestandaskillnad där trådbundet är bättre. Annars är det så pass liten skillnad att ett trådlöst ofta är att föredra då det är smidigare att spela utan kablar i vägen.

Vad finns det för fördelar med tangentbord för gamers?

Tangentborden är särskilt utformade med extra fokus på de funktioner som är viktiga när man spelar datorspel. Det finns fler justeringsmöjligheter för belysning, makroknappar med mera samt att tangenterna ofta har mekaniska brytare.

Vad menas med ett mekaniskt tangentbord?

Ett mekaniskt tangentbord använder fjädrar under tangenterna och de ger därför ett tydligare motstånd. Du får en klarare känsla och ett tydligt klickljud när du trycker på tangenterna samtidigt som du inte behöver trycka ner dem hela vägen i botten för att få respons.